Bockarna Bruse

Bockarna Bruse i trä

Bockarna Bruse är nog en av de mest berättade sagorna på våra förskolor. Det är ganska enkelt att göra rekvisita till den. Här kommer du att få flera förslag på hur du själv kan tillverka bockarna och trollet.


Bockarna Bruse tillverkade av tyg

En av bockarna Bruse gjord av tyg

Du kan ganska enkelt tillverka de tre bockarna av tre olika stora tygbitar som du viker och knyter på ett speciellt sätt. När du berättar sagan sticker du in fingreti bockens "huvud" så blir dina fingrar bockens ben. Klicka här för att se en beskrivning hur du gör.


Bockarna Bruse i trä

Bockarna Bruse i trä

Du kan såga ut de tre bockarna Bruse i tre olika träbitar. Sedan väljer du om du bara vill putsa till bitarna eller lacka dem eller måla dem. Klicka här för att ladda ner mönstret.


Bockarna Bruse
Loppisfynd

Loppisfynd Lilla bocken Bruse Loppisfynd mellanbocken Bruse Loppisfynd stora bocken Bruse

Det är ganska lätt att hitta träbockar på loppis. De finns i många olika storlekar ofta som ljusstakar. Använd dem som de är eller måla dem som du vill ha dem.


Trollet

Troll knyten av en tygbit
Troll av bubbelplast och maskeringstejp

Trollet är väl det som är lättast att göra eller hitta. Det finns många olika troll på loppis och hittar man inget där så kan man göra ett av nästan vad som helst, en liten pälsbit eller en bit tyg du knyter ihop med armar ben och huvud. Klicka här för att se lite olika förslag.


Bron

Bockarna Bruses bro

Om trollet är lättast att göra så är kanske bron svårast att göra. Du kan ju använda dig av en bro till briotågbanan eller kanske en välvd träkloss i bygglådan. Annars har jag sett de som har skurit en bro ur en glassburk, långsidorna har skurits ut och kortändarna har fått bli "brofästen". Klicka här för att se hur "stenbron" ovan är gjord.


Ån och Gräset

Sagomatta till Bockarna Bruse

För att göra sagan mera verklig kan du göra ett underlag att berätta sagan på. Du kan välja olika sorters material att göra det av. Här får du en beskrivning på hur underlaget här ovan är gjort.


Historien bakom Bockarna Bruse

Här kan du läsa vad det står om Bockarna Bruse i Wikipedia.


Text till Bockarna Bruse

Om du vill läsa och ladda ner Sagotorgets lite förenklade version av Bockarna Bruse kan du klicka här.