Börja sagan

När du har valt saga, samlat in alla barn, fått barnen att komma i sagostämning så är det dags att börja berätta. För att ytterligare höja stämningen kan man välja att inleda sagan med en speciell ramsa eller besvärjelse till exempel:

En saga skall vi höra nu
Det vill jag och det vill du
Kanske handlar den om troll
Tyst – nu lyssnar vi åt samma håll

Denna ramsa läser man precis innan man börjar berätta. Du kan hitta fler exempel på sådana här ramsor i Småbarns sagostund av Ann Granberg (1996). Du kan också hitta på egna ramsor eller besvärjelser.

Det var en gång…
Sedan är det bra om du alltid inleder sagan med samma ord. Det vanligast sättet att inleda är nog det gamla klassiska ”Det var en gång…” Då är barnen säkra på när sagan verkligen börjar. Ett annat sätt att börja kan vara ”En gång för länge, länge sedan…” Du kan också börja som de gör på andra ställen i världen. Du kan till exempel börja på gammalt keltiskt vis med ”Det var på den tiden, då bergen stod med båda fötterna i havet…” eller som en del indiska berättelser börjar ”Det var på den tiden, då den bengaliska tigern fortfarande rökte pipa, då….”. Ytterligare några exempel från världen hämtade ur Berätta! Inspiration och teknik (Carina Fast, 2001):

”Det var inte på min tid och det var inte på din tid men det var på någon annans tid, då…”

”På en plats där norr, söder, väste och öster möts, där…”

”Det var och det var inte…”

”Det var på den tiden då fåglarna byggde bo i gamla mäns skägg, då…”

”På den tiden, innan tiden fanns, då…”

”En soldat kom gående på vägen, höger, vänster, höger, vänster…”

”En gång för många år sedan, på den tiden då de klokaste djuren fortfarande kunde tala, då…”

”På den tiden då det rann choklad i floderna och allt man önskade blev sant, då…”

När och var
Orden direkt efter den inledande frasen på sagan skall med en gång förflytta barnen till den plats och tid där sagan utspelar sig. Inledning ”Det var en gång…” passar till nästan alla berättelser, även om det är verkliga händelser du berättar om. De andra inledningarna passar kanske bäst när det handlar om sagor som utspelar sig i en annan obestämd tid och på en annan obestämd plats. Även om man inte kan definiera tid och plats för berättelsen så måste man i inledningen ändå placera sagan någonstans. Till exempel kan en inledning se ut så här:

Det var en gång en pojke som bodde i en stuga långt in i skogen…”

Eller så här:

En gång för länge, länge sedan låg det en liten stuga långt in i skogen. I den stugan bodde det en pojke….”
Ingen av inledningarna säger något om när eller var sagan utspelar sig men ändå kan man göra sig en bild i huvudet om miljön.

Berättar man historier ur sitt liv kanske man istället börjar med:

En gång när jag och min pappa var ute och badade i en liten sjö långt ute i skogen…”

En annan värld
Inledningens syfte är att ta med lyssnaren till en annan värld. Du skall mana fram känslan hos lyssnaren att befinna sig i en annan tid och på en annan plats. Orden ”Det var en gång…” öppnar också upp för att nu kan vad som helst hända. Inledningsfrasen har gjort att det inte är något konstigt att det hoppar fram ett troll bakom en buske, att flickan i sagan får hjälp av djur som kan tala eller att bönstjälken kan växa ända upp i himlen.