Skapa stämning

När barnen kommer direkt från någon annan aktivitet in till sagostunden kan det ta en liten stund och behövas en övergång för att komma i stämning och varva ner för berättandet.

Kalla till sagostund
För att kalla in barnen till sagostund kan du till exempel använda dig av att ringa i en liten klocka, eller varför inte små bjällror med ett vackert svagt klingande ljud. Annars finns det mer suggestiva ljud att använda, det är bara fantasin som sätter gränser. Antingen kan man skapa ljuden själv eller så finns det att köpa. Ann Granberg (1996) beskriver i Småbarns sagostund hur man gör en brummande humla och en fågel. Hon ger också flera förslag på sånger som passar att använda när man går för att samla barnen. Eller hitta på en egen sång för just din sagostund. Ett annat sätt är att spela musik på cd-spelaren. Låt musiken stå på och gå samtidigt runt och samla in barnen.

Sagotant eller sagohäxa eller bara du själv
Du kan göra klart för barnen att det är sagostund genom att själv byta skepnad. Du kan enkelt bli en sagohäxa genom att till exempel ta på dig en ”häxhatt” eller så kan du bli en lite ofarligare sagotant genom att svepa om dig en sjal eller ta på dig ett par speciella sagoglasögon. Det viktiga är att det är något du gör varje gång det är dags för sagostund. Tänk bara på att små barn ofta kan tycka att utklädda personer är skrämmande.

Porten till sagans värld
Låt barnen fysiskt träda in i sagans värld genom att göra en sagoport. Använd till exempel ett tråddraperi som ingång till där ni skall läsa sagan. Draperiet skall så klart bara sitta uppe (eller fällas ner) när det är dags att berätta saga. Gör annars porten av någon som barnen måste kliva igenom, till exempel en dekorerad rockring.

Tips på andra stämningsskapare
Här kommer en lista med olika förslag på hur du med enkel rekvisita kan visa för barnen att det är dags att bli stilla och ställa in sig på att lyssna

Det går att skapa magi och stämning inför sagoberättande på många, många olika sätt. Det är bara din egen fantasi som sätter gränserna.